SPRYTNE BABKI - GOTUJEMY POTRAWY WIGILIJNE

Cześć! Przed nami święta, dlatego dzisiaj zajmujemy się przygotowaniem kilku potraw na Wigilijny stół! Przedstawimy Wam specjalnego gościa, który w kuchni czuje się jak ryba w wodzie - poznajcie sprawdzone przepisy teściowej Madzi:) Przepisy z filmu: 1. Wigilijne gołąbki z kaszą Składniki: - duża główka białej kapusty -3 cebule - 1 kg ziemniaków -0,5 kg kaszy jęczmiennej grubej - pieprz - sól Kapustę gotujemy, wycinamy głąb i odcinamy liście. Kaszę gotujemy. Obrane ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach. Pokrojoną cebulkę podsmażamy z odrobiną soli. Miękką i gorącą kaszę dodajemy do startych ziemniaków, dokładamy cebulkę, pieprz i sól do smaku i mieszamy całość do połączenia się składników. Teraz w każdy liść kapusty zawijamy trochę farszu ( wkładamy tyle, aby gołąbek łatwo dał się zwinąć) i wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i zlewamy woda do połowy naczynia. Teraz przykrywamy naczynie i pieczemy w 220 stopniach przez mniej więcej 2 godziny do momentu, aż kapusta na wierzchu będzie przypieczona. Gołąbki można zostawić pod przykryciem na noc. Kiedy wystygną, kroimy je na plastry i podsmażamy na oliwie z cebulką. Lekko zarumienione podajmy polane cebulką. 2. Słodka kutia Składniki: - łuskana pszenica 0,5 kg - garść pokrojonej w kostkę suszonej moreli - garść pokruszonych orzechów włoskich - garść płatków migdałowych - garść kandyzowanej skórki pomarańczy -kandyzowany ananas - garść rodzynek - mielony mak 200 g -miód do smaku - 0,5 l słodkiej wody Pszenicę moczymy w wodzie przez noc lub przez kilka godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości. Mak, rodzynki, morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut. Do ugotowanej, przecedzonej pszenicy dodajemy mak, morele, rodzynki, pokruszone orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę pomarańczy, kandyzowanego ananasa. Zalewamy wodą z cukrem i dodajmy miód do smaku. Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki napęczniały. 3. Kompot z suszu na poprawę trawienia Składniki: - mniej więcej 0,5 kg suszonych owoców typu: jabłka, gruszki, śliwki ( nie powinny być wędzone), mogą być morele - kilka goździków, -opcjonalnie: laska cynamonu, szczypta imbiru, skórka z pomarańczy - 2 litry wody - miód do smaku Owoce suszone wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i moczymy przez około pół godziny. W czasie gotowania owoce pęcznieją, więc należy użyć odpowiednio dużego garnka. Razem z owocami można też włożyć goździki i pozostałe dodatki, jeśli lubimy ich aromat. Tutaj można także dodać cukier, aby gotujące się owoce były słodkie (ale nie trzeba). Całość zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy, przez mniej więcej 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Do gotowego kompotu dodajemy trochę miodu do smaku i odstawiamy na ok. 2 - 3 godziny. Później można przelać do dzbanka, dodając do środka trochę owoców. Resztę warto podać na półmiskach w porze podwieczorku, ponieważ dobrze wpływają na trawienie.

Kategoria: